Moje místa 0
Asi na místě tvrze byl počátkem 17. stol. postaven pozdně renesanční zámek. Dvoukřídlá stavba s cenným portálem. Dostavěné třetí zámecké křídlo později opět zbouráno. V současnosti probíhají restaurační práce.
Zámek v Novém Studenci
Pohled z parku na vstupní zámecké křídlo s arkádami
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Ves Nový Studenec, místní část města Ždírec nad Doubravou, leží 8 km východně od Chotěboře a 3 km severozápadně od Ždírce nad Doubravou. Renesanční zámek stojí nad údolím Studeneckého potoka na jejím západním konci. Zámek je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.

historie

Počátkem 16. století se ve Studenci zmiňuje tvrz. Není však známo přesné umístění této tvrze. Je pravděpodobné, že stála v místech, kde stálo dnes již neexistující třetí křídlo nynějšího zámku. Základní kámen ke stavbě zámku byl položen roku 1612. Tehdy panství patřilo Jaroslavovi z Náchoda, který se však dokončení stavby nedožil. Dokončeno bylo pouze vstupní křídlo, levé křídlo bylo v hrubé stavbě a se stavbou pravého křídla nebylo ještě

Pavel Vítek - zdroj - Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, nakladatelství Libri, v roce 1999, 1.7. 2007

popis

Po roce 1612 vznikl zámek s dodnes zachovanými dvěma křídly, vstupní mramorový portál a i další kamenné detaily. To řadí studenecký zámek k nejkvalitnějším pozdně renesančním stavbám. Později dostavěné třetí zámecké křídlo bylo v průběhu 18. století zase odstraněno. Zámek je patrový objekt s mansardovou střechou, v nádvoří jsou zčásti zazděné arkády, na severním průčelí je honosný mramorový portál. Zámek obklopuje malý park.