Hrady.cz
Původní dřevěná kaple z r.1672 pro místní pasekáře, chalupníky a zaměstnanca sklářské huti zbořena do r.1814. Nahrazena zděným kostelem sv. Máří Magdaleny z let 1812-14. Strohému zevnějšku je protipólem bohatě řešený interiér.
Kostel od západu
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Římskokatolický kostel sv. Máří Magdaleny v centru obce Kunčice pod Ondřejníkem, obce, sevřené mezi masív Ondřejníka a beskydské velikány Kněhyni, Velkou Stolovou či Nořičí horu.
Kostel, tvořící nejvýraznější dominantu obce, stojí uprostřed areálu hřbitova, který je volně přístupný okrasnou železnou vstupní branou.

historie

Historie kunčického církevního svatostánku spadá do roku 1672, kdy zde byla vysvěcena olomouckým biskupem dřevěná kaple sloužící převážně místním pasekářům, chalupníkům a pracovníkům místní sklářské hutě. V roce 1771 zapisuje frenštátský farář Martin Robotský pověst o vzniku kaple (viz. pověst). Každoročně se ke kapli 22. července scházela procesí z Paskova a Staré Bělé. Kaple však zchátrala a musela být do roku 1814 zbořena. Nový, tentokrát

Jan P. Štěpánek s využitím info tabule na místě, 26.6. 2007

O založení kaple v Kunčicích
    Pověst praví, že jedna zdejší chudá pasačka našla na pasece zázračnou sošku Máří Magdaleny, která se pohybovala a k dívce promlouvala. Pasačka sošku vzala a ukryla doma do truhlice. V noci se nad stavením objevila převeliká záře, která k němu přilákala velké houfy lidí. Dívka se k zázračné sošce musela přiznat. Lidé následně pro sošku postavili dřevěnou kapli.
    Jan P. Štěpánek dle info tabule na místě, 26.6. 2007

popis

Kostel sv. Máří Magdaleny je tvořen obdélnou jednolodní stavbou s ustoupeným obdélným presbyteriem. K jihovýchodní straně presbyteria se přimyká obdélná sakristie. Stavbě vévodí vstupní průčelní věž ukončená jehlancovou střechou. Kolem kostela se nachází místní hřbitov. Strohému exteriéru je protipólem bohatě řešený interiér.