Kostel Nejsvětější Trojice v Českém Brodu je hřbitovní kostel, postavený za městskými hradbami v letech 1560 – 62. Je ukázkou české raně renesanční sakrální stavby, jejíž podoba je ovlivněna doznívající gotikou.
Celkový pohled na areál kostela
Graficke pismenko Jednolodní renesanční hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice byl postavený za městskými hradbami v letech 1560 - 62 po zrušení hřbitova u kostela sv. Gotharda v centru města. V roce 1556 byla kolem hřbitova zbudována zeď s vstupní bránu. V roce 1613 byla loď zvýšena do dnešní výšky. V roce 1953 byl kostel restaurován a od té doby slouží jako modlitebna Českobratrské církve evangelické. Bohoslužby se v něm konají v neděli v 9:00 hod. Kostel má téměř čtvercový půdorys uzavřený trojbokým presbytářem. V západním průčelí se dochoval portál z roku 1560 s nástavcem z roku 1585. Vedle něj je pískovcová kazatelna z roku ...

Kolín  (KO)
    Český Brod