Dům postaven v renesančním stylu na přelomu 16.a 17.st. R.1880 dům získala Občanská záložna a bankovním účelům sloužil až do r.1950. Tehdy zde bylo umístěno městské muzeum, později součást Husitského muzea Tábor. Muzejním účelům slouží dodnes.
průčelí s bránou
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Město Veselí nad Lužnicí leží na soutoku Lužnice s Nežárkou 26 km jižně od Tábora. Částí města prochází silnice I/3 Praha – Tábor – České Budějovice. Ve městě se křižují železniční tratě č. 220 Praha – České Budějovice, č. 226 Praha – České Velenice a č. 225 České Budějovice – Jihlava.
K nejvýznamnějším architektonickým památkám patří renesanční domy na náměstí, stará radnice, Weisův dům a gotický farní kostel Povýšení sv. Kříže.

historie

Weisův dům byl postaven na přelomu 16. a 17. století. Budovu nechal postavit v pozdně renesančním slohu veselský starosta Martin Lomnický ze Šebínů. V průběhu 17. až 19. století dům často měnil majitele. Posledními majiteli se stali roku 1868 Josef a Antonie Liborovi. Roku 1880 získala objekt Občanská záložna ve Veselí a bankovním účelům sloužil dům až do roku 1950. Tehdy v něm bylo umístěno městské muzeum a to se později stalo součástí

popis

Weisův dům zdobený typickými renesančními „psaníčky“ je spolu s radnicí dominantou severní strany náměstí T. G. Masaryka. Majitel domu, Husitské muzeum v Táboře provedlo v roce 1994 generální rekonstrukci domu včetně sgrafitové renesanční fasády. V muzeu jsou umístěny dvě stálé expozice. Z pokladů muzea, kde se prezentují uměleckohistorické sbírky 16. - 19. století. Druhou expozicí je pamětní síň Karla Weise, která seznamuje s životem a dílem

Tábor  (TA)
    Veselí nad Lužnicí