Socha sv. Antonína Paduánského při začátku silnice vedoucí z Vyšních Lhot na horu Prašivá, kde stojí dřevěný kostelík sv. Antonína Paduánského a turistická chata s vyhlídkou.
Socha sv. Antonína Paduánského pod Prašivou
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Socha sv. Antonína Paduánského na horním konci Vyšních Lhot by mohla být považována za jakéhosi strážce a vrátného cesty na horu Prašivá, kde na vrcholu stojí dřevěný kostelík zasvěcený stejnojmennému světci.
Socha stojí na křižovatce hlavní silnice z Vyšních Lhot do Raškovic a asfaltové silnice na Prašivou, kde na počátku 20. století vznikla nedaleko kostelíka i turistická chata s vyhlídkou.
Místo samé je volně přístupno a poměrně vzorně udržováno.

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

pověsti

Podle pověstí prý socha sv. Antoníčka pod horou Prašivá hledí směrem ke kostelu sv. Jana Nepomuckého na Pražmě a hlídá jej.

popis

Něco málo přes metr vysoká socha představuje sv. Antonína Paduánského s rozevřenou knihou v ruce a dítětem na ní sedící. Sv. Antonín je zobrazen v mnišském rouše. Socha stojí na vysokém kamenném podstavci. Kolem sochy je instalováno okrasné litinové zábradlí.

socha, monument
     Frýdek-Místek  (FM)