Hrady.cz
Bývalý německý evangelický kostel postavený v letech 1901-02 podle plánů německého architekta Maxe Löwe. Od roku 1946 patřil české evangelické církvi a od 60. let 20. stol. využíván jako sklad knih.
Červený kostel v Olomouci
© Ivo Rozehnal, 06/2007
Graficke pismenko V Olomouci, na Třídě svobody, stojí Červený kostel. Je to novogotická stavba, tzv. severoněmecké gotiky. Vystavěn byl v letech 1901-02. Autor stavby byl německý architekt Max Löwe. Po 2.sv. válce stavba německých evangelíků, přešla dekretem presidenta republiky z r. 1946, na evangelickou církev českou. Ta však vlivem komunistů omezovala svoji činnost, až v roce 1959 kostel definitivně opustila. Kostel připadl Universitní knihovně, jako sklad knih. Tomuto účelu slouží dodnes. Je tu uschováno na 250 000 svazků knih.
Červený kostel má 55 m vysokou zvonici. Zachována je dřevěná kazatelna. Lavice byly spáleny a varhany slouží v nedalekém Chudobíně. Kostel byl přístupný od roku 1959 pouze dvakrát v rámci Dnů evropského kulturního dědictví (r. 2004 a 05).