Moje místa 0
Renesanční dům z. r. 1586 původně patřící řezníkům. V 18. stol. zvýšen o dvě patra a v patrech v letech 1770-1883 sídlilo – Královské městské lidové divadlo. Dnes tržnice v majetku vietnamských obchodníků.
průčelí Masných krámů obrácených do Dolního náměstí
© Jan P. Štěpánek 05/2009
V současnosti již v Masných krámech vietnamské obchody nejsou, krámy prošly rekonstrukcí a nyní tam funguje řada rozličných obchůdků a kaváren.
Martin Višňa , 13.8. 2011

historie

Budova masných krámů na Dolním náměstí v Olomouci je jednou z posledních u nás a má pozoruhodnou historii. Původně se jednalo o přízemní budovu, asi se čtyřiceti řeznickými kotci. Vybudována byla r. 1586. Hlavní středová chodba má dodnes zachovanou původní klenbu. Bohužel, dnes interiéry slouží jako obchodní centrum asiatským prodejcům. Ve sklepení bývala veliká studna, která zásobovala i Jupiterovu a Neptunovu kašnu na Dolním náměstí. V 18.

Ivo Rozehnal - podle knihy Tajemná Olomouc II. –A.Schindler 2001, 22.6. 2007