Zříceniny hradu z 1. poloviny 13. století. Kolem roku 1300 patřil Oldřichu z Brandýsa. Roku 1421 dobyt a pobořen husitským vojskem, následně přešel do majetku pánů Kostků z Postupic a od r. 1505 patřil Pernštejnům.
autor neuveden
Graficke pismenko Téměř nad městem Brandýsem nad Orlicí se nacházejí poměrně rozsáhlé zříceniny hradu, ze kterého se dochovalo několik místností. Hradní areál je opravován a udržován občanským sdružením.
28.5. 2002

historie

Hrad Brandýs byl vystavěn v 1. polovině 13. století. Kolem roku 1300 patřil Oldřichu z Brandýsa, který byl něčím pověstný. Roku 1421 za pánů z Boskovic, straníků Zikmunda byl společně s nedalekým klášterem na Orlíku dobyt a pobořen husitským vojskem. V r. 1421 přešel do majteku pánů Kostků z Postupic a od r. 1505 patřil Pernštejnům. Za nich byl pobořen znovu a teprve Bohuš Kostka z Postupic po zpětné koupi dal hrad opět opravit. Hradní budovy

28.5. 2002
    Prvním písemně doloženým sídlištěm na území dnešního Brandýsa nad Orlicí byla ves Loukoť připomínaná v r. 1227 jako majetek Kojaty Hrabišice. Loukoť tvoří nyní západní část města. Hrad však vznikl až za pánů z Brandýsa pocházejících ze Saska a používajících přídomku po svém sídle Brandis v blízkosti Lipska. Z tohoto rodu se u nás poprvé připomíná ve službách krále Václava II. Jindřich z Brandýsa, který krále doprovázel v r. 1289 do Olomouce a r.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 24.2. 2015

Hrobka pánů ze Žerotína
    V bývalé vsi Loukotí, ležící vedle Brandýsa, dal pan Jan starší ze Žerotína r. 1559 zbudovati hrobku s kostelíkem a vedle ní založil hřbitov. Když Karel starší ze Žerotína opouštěl vlast, vymohl si svolení, aby se smělo alespoň jeho tělo navrátiti po smrti do vlasti a aby mohlo býti pochováno v rodinné hrobce. Uchýlil se do Vratislavě ve Slezsku, kam s sebou vzal svou oblíbenou knihovnu. Následovala ho i jeho choť Kateřina, ušlechtilá žena,

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Pardubický kraj