Pseudogotická kaple Panny Marie na Humberku z roku 1664, r. 1901 upravena v gotickém slohu s hranolovou věží v průčelí vysokou více jak 20 m osazenou třemi zvony. Nad vchodem tympanon z r. 1935.
kaple Narození Panny Marie
pohled od přístupové cesty
Graficke pismenko Při cestě z Želetavy do Krasonic upoutá odbočka doleva, která vede na zalesněné návrší Humberk, kde ji tajemně zakrývají vzrostlé smrky. Stačí ale po oné cestě pokračovat 100 metrů a již se před našimi zraky objevuje hezky udržovaná kaple Narození Panny Marie. Je oděna do světle žlutého kabátu. Na první pohled upoutá její štíhlá vysoká věž se vchodem do kaple a nad ním umístěnou plastikou. Po boku kaple stojí kamenný kříž.
Marek Pouzar, 23.6. 2007

pověsti

Kaple Narození Panny Marie byla postavena roku 1664 a k jejímu vzniku se váže velmi zajímavý příběh. Majitel zdejšího panství Karel Maximilián hrabě Thurn trpěl závažnou oční chorobou a postupně se mu vytrácel zrak. Tehdejší lékaři byli na jeho nemoc krátcí a Thurnovi hrozila slepota, začal se tedy obracet na Pannu Marii. Pak dostal vnuknutí, aby si omyl oči v pramenu vyvěrajícím na nedalekém návrší. Hrabě slíbil, že pokud mu to pomůže, nechá