Kaple Panny Marie v centru Raškovic nedaleko bývalého zámku. Vznikla patrně kolem poloviny 19. století. Obdélný objekt s půlkruhovým závěrem a sanktusníkovou věží. Zajímavý interiér s oltářním obrazem Madony s dítětem.
kaple Panny Marie v Raškovicích
pohled od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Raškovice - slezská, podbeskydská obec na Frýdecku – ačkoliv patří k poměrně rozlehlým obcím, postrádají důstojný a prostorný svatostánek. Největší církevní památkou z mnoha kaplí, kapliček, božích muk a křížků je kaple Panny Marie takřka v samém centru obce nedaleko budovy bývalého zámku, dnes školy. Kaple stojí při hlavní silnici.
Jako u mnoha podobných objektů, ani u této kaple není známo datum jejího vzniku. Poprvé je vyobrazena až na mapě III. vojenského mapování z let 1876 – 78.
Kaple není volně přístupná, avšak lze do ní nahlédnout přes mřížku ve vstupních dveřích.

popis

Objekt kaple tvoří obdélná mohutnější stavba na obdélném půdoryse s půlkruhově ukončeným závěrem, krytou plechovou střechou. Přibližně ze středu hřebene vyrůstá ze střechy sanktusníková zvonička zakončená cibulovou bání. Boční stěny kaple jsou prolomeny dvojicí půlkruhově ukončených oken s okrasnou mříží. Hlavní průčelí, obrácené k silnici, k severovýchodu, prolamuje vstupní otvor. Nad ním se ve štukovém rámu nachází nápis „Matko Boží panno