Novorománský kostelík sv. Martina postavený po roce 1863 na místě původního kostela z roku 1352, poškozeného za třicetileté války.
© Milan Caha 10/2007
Graficke pismenko První kostel byl postaven před rokem 1352 a byl osově orientován k východu, vážně poškozen během třicetileté války a Švédové z něj ukradli 3 zvony. Kostel byl poté opraven provizorně a od roku 1787 byl přiřazen k faře Říčany. Měl dřevěnou zvonici a roku 1863 musel být zbourán. Na jeho místě byl postaven menší novorománský kostel s půlkruhovou apsidou a věží, zasvěcený jako jeho předchůdce sv. Martinu.
V obci Lipany byla po dobu totalitního režimu ve studni ukrývána socha politika A. Švehly (1873–-1933), který byl jedním z organizátorů převratu v roce 1918.

Praha 10-Lipany