Zámek postaven r.1709 v barokním stylu. V l.1862–64 rozšířen, přistavěna věž a přestavěn novogoticky. Po r.1990 zámek v restituci navrácen potomkům posledního majitele a ti jej prodali. Nyní je v zástavě u banky a obec Libice chce zámek odkoupit.
Zámek v Libici nad Doubravou
Pohled ze silnice na hlavní zámeckou budovu
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Libice nad Doubravou leží v oblast Železných hor, 5 km severovýchodně od Chotěboře. Obec leží stranou hlavních i vedlejších tahů.
V obci kromě zámku najdeme ještě kostel sv. Jiljí.
14 km severozápadně se rozkládá na řece Chrudimce rekreační oblast Sečská přehrada. Turisticky zajímavé je skalnaté kaňonovité údolí řeky Doubravy východně od Chotěboře, od obce Bílek k mostu přes řeku, po kterém vede silnice z Chotěboře do Dolního Sokolovce a Bezděkova.
Zámek stojí na jihozápadním okraji obce, veřejnosti není přístupný.

historie

První písemná zmínka o obci Libice nad Doubravou je z let 1146 – 1148. Tehdy patřila olomouckému biskupství. Další zmínky pak pochází z let 1242 a 1352. Zámek byl vystavěn po roce 1709 a tehdy byl založen i přilehlý park. Původně byl postaven jako jednoduchá barokní stavba. Zdivo a klenby v přízemí zámku pocházejí z tohoto období. V letech 1862 – 1864 zámek rozšířen o severní trakt s věží a zcela přestavěn v novogotickém stylu. Na panství

Pavel Vítek - zdroj - Pavel Vlček, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, nakladetlství Libri, v roce 1999, 19.6. 2007