Původní románský kostel přestavěný v gotice, do nové stavby zakomponován jako sakristie a vyzdoben freskami. Další přestavba v baroku. Koncem 19.st. zbourán a vystavěn pseudorománský chrám. Románský kostelík začleněn do novostavby jako boční kaple.
Kostel sv. Petra a Pavla v Hosíně
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Obec Hosín leží asi 7 km severozápadně od Českých Budějovic na návrší, s krásným výhledem na České Budějovice a celou budějovickou pánev.
Kostel sv. Petra a Pavla leží v centru obce a vzhledem ke své mohutnosti v poměru k malé vesničce je nepřehlédnutelný.
Obec je dostupná z Českých Budějovic autobusy městské hromadné dopravy, linka č. 6 a 104 a nebo 2,5 km pěšky z obce Borek, kde končí českobudějovická trolejbusová linka č. 2. Linka č. 104 jede až do Hluboké nad Vltavou. Dostupný je také z železniční zastávky Hosín, která leží na železniční trati č. 220, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí.
Hosín je vzdálen 5 km od zámku Hluboká nad Vltavou.

historie

Původní kostel sv. Petra a Pavla byl postaven v románském slohu někdy mezi druhou pol. 11. století a 12. století. V období gotiky, někdy kolem roku 1340, byl kostel přestavěn a románský kostelík byl do nového kostela zakomponován a sloužil jako sakristie. Po roce 1340 byla tato sakristie vyzdobena hodnotnými freskami. K další přestavbě kostela došlo v období baroka, kdy byla v interiéru kostela zřízena kruchta pro provozování chrámové hudby. I

popis

Nový pseudorománský kostel je postaven ze žlutých šamotových cihel a z kamene. Šamotové cihly pocházejí ze šamotky ve Zlivu u Hluboké nad Vltavou a dodávají kostelu ojedinělý vzhled. Kostel není orientován presbytářem k východu, ale na jih. Má půdorys rovnoramenného kříže se třemi apsidami v závěru. Západní průčelí kostela je tvořeno otevřenou předsíní. Chrámová věž má čtvercový půdorys a je vysoká 36 metrů. Dvě menší věžičky zdobí severní