První zpráva o tvrzi pochází z roku 1539, kdy ji Beneš Mírek ze Solopysk dokončil jako nové rodové sídlo. Z konfiskací koupil v roce 1624 plaňanské panství kníže Karel z Lichtenštejna, který na tvrzi nesídlil a nechal ji přestavět na sýpku.
Graficke pismenko Obec Plaňany leží ve středočeském kraji u silnice č. 12 asi 40 km východně od Prahy směrem na Kolín. Tvrz naleznete ve středu obce, nad potokem na prostranství za obecním úřadem.
Milan Caha, 17.6. 2007

historie

Obec Plaňany je poprvé zmiňována roku 1222 jako Plaňasy, majetek Holce z Plaňas, kastelána olomouckého hradu. Obec je však nepochybně mnohem starší – kostel Nanebevzetí Panny Marie pochází z roku 1168. Před rokem 1604 byli Plaňany povýšeny na městečko (bývá uváděn rok 1572) a získaly od císaře Maxmiliána II znak - dva stromy vyrůstající z trávníku v patě štítu. První zpráva o tvrzi pochází z roku 1539, kdy ji Beneš Mírek ze Solopysk