Původní románský kostel připomínán r. 1137. Ve 14. st. vystavěn gotický kostel sv. Jana Křtitele, který byl v r. 1726 přestavěn barokně podle plánů J. B. Santiniho-Aichla.
Kostel sv. Jana Křtitele v Běstvině
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Obec Běstvina leží na jižním úpatí Železných hor, 18 km jihozápadně od Chrudimi. Kostel sv. Jana Křtitele stojí na návrší nad obcí a tvoří dominantu obce. Běstvinou prochází silnice II/340 Golčův Jeníkov – Seč – Chrudim.
V okolí najdeme známé rekreační středisko, Sečskou přehradu na řece Chrudimce, které leží 6 km východně.
V nedalekém Pařížově, místní části obce Běstvina, stojí jedna z nejhezčích a nejstarších přehrad na území Česka. Ležící na řece Doubravě a dokončena byla v roce 1913.
V nepřístupné kryptě kostela, která byla prohlášena přírodní památkou, je zimoviště netopýra vrápence malého, čtvrtá největší lokalita tohoto druhu v Česku.

historie

První zmínka o obci je již z roku 1137 v letopisu kanovníka vyšehradského. Tehdy je v obci také již připomínán farní kostel sv. Jana Křtitele. Je tedy zřejmé, že první kostel byl původně v románském stylu. Ve 14. století byl kostel buď přestavěn, ale podle průzkumů nejspíše vystavěný nový kostel v gotickém slohu. V roce 1726 byl kostel přestavěn barokně podle plánů Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Řezbářská díla vytvořili Jan Pacák a Řehoř Théna.