Moje místa 0
Farní kostel sv. Jiljí v Jirkově postavený 1538 na místě starší raně gotické stavby z roku 1300. Na severu je ke kostelu přistavěna 29 metrů vysoká vyhlídková věž (1540–1545) a kaple sv. Jana Nepomuckého (1748), z jihu Červenohrádecká kaple (1660).
pohled od severu
Graficke pismenko Kostel stojí v centru města a Městská věž je veřejnosti přístupná. Po předložení vstupenky z Červeného Hrádku je vstupné zdarma. Hned u kostela je infocentrum. Město také zpřístupnilo svoje historické podzemí – rozlehlé tesané městské sklepy z 2. poloviny 16. století. Vchod do nich je z parkoviště – cca 300 metrů od kostela na druhém břehu Bělé.

historie

Jirkov, dříve Borek, vznikl při významné cestě z Prahy do Saska jako kolonizační farní ves na břehu Bělé. Na místě dnešního kostela sv. Jiljí stával už kolem roku 1300 raně gotický kostelík – na opevněném ostrůvku v říčce a přístupný pouze po mostě. V roce 1538 byl kostel nově postaven s využitím původních částí. Kolem roku 1660 byla přistavěna na jižní straně lodi tzv. Červenohrádecká kaple a v roce 1748 na severní straně při západním průčelí

iV (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 15.6. 2007

popis

Kostel je jednolodní obdélná stavba uzavřená trojbokým oltářním prostorem na východě. K lodi přiléhá ze severu hranolová předsíň, obdélná kaple sv. Jana Nepomuckého a z jihu obdélná půlkruhově uzavřená Červenohrádecká kaple. Vež má nyní 6 podlaží a je vysoká 29 metrů. Vstup do kostela je předsíní ze severu pozdně gotickým hrotitým portálem a ze západu hlavním portálem – oba pocházejí z doby výstavby kostela. Trojkřídlá zděná tribuna je v západní

iV (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 16.6. 2007