Libice nad Doubravou
Původní kostel byl postaven v 2. pol. 12. stol. v románském stylu. V pol. 14. stol. přestavěn goticky. V druhé pol. 17. st. pak při barokní přestavbě byla přistavěna věž. Hřbitov obepínající kostel byl zrušen v r. 1901.
Kostel sv. Jiljí v Libici nad Doubravou
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Libice nad Doubravou leží v oblast Železných hor, 5 km severovýchodně od Chotěboře. Obec leží stranou hlavních i vedlejších tahů.
V obci kromě kostela sv. Jiljí najdeme ještě pseudogoticky přestavěný zámek, veřejnosti nepřístupný.
14 km severozápadně se rozkládá rekreační oblast, Sečská přehrada na řece Chrudimce.
Turisticky zajímavé je skalnaté kaňonovité údolí řeky Doubravy východně od Chotěboře, od obce Bílek k mostu přes řeku, po kterém vede silnice z Chotěboře do Dolního Sokolovce a Bezděkova.
Kostel sv. Jiljí stojí na nejvyšším místě obce. Spolu se zbytky ohradní zdí tvoří východní stranu návsi.

historie

První písemná zmínka o obci Libice nad Doubravou je z let 1146 – 1148. Tehdy patřila Olomouckému biskupství. Další zmínky pak pochází z let 1242 a 1352. Lze předpokládat, že první kostel, tehdy románský, byl postaven během druhé poloviny 12. století. Z této doby se zachovaly podélné zdi lodě. V roce 1352 byl kostel goticky přestavěn. Z té doby se zachoval presbytář. Při barokní přestavbě kostela ve 2. polovině 17. století byla přistavěna

popis

Jádro stavby tvoří tři části, každá jiného stáří. Nejstarší, románské, je zdivo chrámové lodě v prostoru kněžiště. Gotickou fázi kostela připomíná presbytář. Nejmladší, barokní éru, pak hlavně připomíná mohutná věž na západní straně kostela.