Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Kloboučky, Prostějov-Domamyslice
Klobůčky, zaniklá středověká ves, původně mezi obcemi Domamyslice a Seloutky.
Kloboučky - Krajina, kde stávala ves Kloboučky.
Krajina, kde stávala ves Kloboučky.
Graficke pismenko Při malém nevýznamném potůčku, který vytéká z masívu Záhoří, mezi obcemi Domamyslice a Seloutky, stávala středověká vesnice. Jmenovala se Kloboučky. Její součástí býval dvorec, patřící k tvrzi v nedalekých Seloutkách.. Písemné svědectví pochází z roku 1493, kdy Jan Děvečka z Herštejna postoupil své dědictví se zmíněnou tvrzí a dvorem Kloboučky Vratislavovi z Pernštejna. Pravděpodobně se jednalo o dřevěnou zástavbu na mokřinách. Do této doby je i kladen zánik této lokality. Některé nálezy z lokality jsou vystaveny v Muzeu Prostějovska.

pověsti

V okolí se vyprávělo, že vesnice se jednoho dne propadla do močálu. Ti lidé, kteří stačili utéct, údajně skončili v sousední vesnici Čechovicích. Je dnes prokázáno, že součástí vesničky býval mlýn s rybníkem. Jak to tehdy doopravdy bylo, dnes už asi nikdo nezjistí!
    Ivo Rozehnal - podle 680 let Seloutek - OÚ 2005, 8.8. 2007