Zámek Lamberg postavil koncem 17.st. hrabě Jan Maxmilián Lamberg jako své letní sídlo. Od r.1733 sloužil hospodářským účelům. V druhé pol.20.st. náležel JZD. V současnosti je v soukromém vlastnictví. Celkově ve značně dezolátním stavu.
Čelo ze zámečkem
Graficke pismenko Zámek Lamberg leží 1 km severozápadně od Olešnice, 11 km severozápadně od Kunštátu a 22 km jihovýchodně od Poličky. Okolo zámku vede silnice II/362 Polička Olešnice – Kunštát.
Zámek stojí v areálu dvora. Je velice zchátralý a veřejnosti nepřístupný.

historie

Zámek Lamberg, někdy se používá i název Lamberk, postavil koncem 17. století hrabě Jan Maxmilián Lamberg, majitel kunštátského panství, jako své letní sídlo. Od roku 1733 začal sloužit hospodářským účelům, byl upraven pro potřeby lesního úřadu kunštátského panství Ve druhé polovině 20. století náležel JZD a tehdy značně zchátral. Dnes je objekt v soukromém vlastniczví, ale jeho chátrání pokračuje.

popis

Zámek Lamberg stojí v areálu dvora, který tvoří téměř ideální šestiúhelník. Dvůr dokola obíhají hospodářské budovy a zámek tvoří jeho jihovýchodní stranu. Vlastní zámek je patrová barokní budova se vstupním portálem. Architektonická hodnota zámku je zanedbatelná, znehodnotily ji úpravy prováděné zejména v druhé polovině 20.století. Interiéry zámku jsou prakticky zničeny. Současný stav se nedá označit jinak, než havarijní. Jak říká informační

Blansko  (BK)
    Olešnice