Moje místa 0
Původní kostel byl postaven v roce 1391 a v roce 1424 vypálili husité. V letech 1424 – 1426 postaven kamenný gotický kostel. Po požáru v roce 1827 byl na původním místě vystavěn kostel nový.
Kostel sv. Vavřince v Olešnici
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Obec Olešnice leží na Českomoravské vysočině v okrese Blansko 10 km severozápadně od Kunštátu a 23 km jihovýchodně od Poličky. Obcí prochází silnice II/362 Kunštát – Polička. Obec je dostupná autobusy z Poličky, Boskovic a Blanska.
Kostel sv. Vavřince leží v centru městečka na náměstí. Den sv. Vavřince se slaví 10. srpna.

historie

První kostel stál v místech dnešního kostela a byl postaven v roce 1391. Postavili jej potomci německých kolonistů. Kostelík byl dřevěný a v roce 1424 jej vypálili husité. Na jeho místě byl v letech 1424 – 1426 postaven kamenný gotický kostel. Okolo kostela re rozprostíral hřbitov. Kostel v podobě z 15. století stál až do roku 1827. Tehdy došlo v Olešnici k velkému požáru a popelem lehl i kostel. Na místě staršího kostela byl v letech 1831 –