Původní kostel sv. Vavřince postaven po r.1256. R.1524 kostel přestavěn. Za třicetileté války kostel zničen, do r.1652 opraven. R.1716 započato s přestavbou kostela, dokončena do konce 18.st. Před kostelem stojí kaple Sedmibolestné Panny Marie.
Kostel sv. Vavřince v Přerově
Vlevo před kostelem kaple Sedmibolestné Panny Marie
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Město Přerov se rozkládá po obou březích řeky Bečvy. Nachází se 22 km jihovýchodně od krajského města Olomouce.
V historickém centru města, na Horním náměstí, najdeme zámek a domy z 15. století. Zámecká věž tvoří dominantu města. Toto historické centrum města obepínají rekonstruované městské hradby. Na hlavním přerovském náměstí, Náměstí T. G. Masaryka lze vidět Městský dům. Jedná se o budovu z roku 1897 v novorenesančním slohu s bohatou štukovou výzdobou a prvky secese.
Kostel sv. Vavřince stojí v centru města, 50 m od Náměstí T. G. Masaryka, naproti Městského domu.

historie

Farní kostel sv. Vavřince byl postaven někdy po roce 1256. Další písemná zmínka o kostelu pochází z roku 1324. Roku 1524 byl původní kostel podstatně přestavěn. V roce 1642, když švédská vojska dobyla město Přerov, kostel i k němu náležející fara vyhořely. Požár byl tak silný, že se roztavily i zvony ve věžích. V průběhu dalších deseti let byl kostel opraven a na věž zavěšen i nový zvon. V roce 1716 bylo započato s další podstatnou přestavbou