Hrady.cz
Klášter založily před rokem 1269 dcery Vítka z Klokot. Prošel několika gotickými etapami a barokní přestavbou 1652–1734. Zrušen 1782, poté továrna a zámek (kostel farní). Po roce 1945 chátrá bez využití.
Západní křídlo

Bývalý klášter cisterciaček Údolí Panny Marie v Pohledu, dnes zámek a farní kostel sv. Ondřeje

Graficke pismenko Klášter založily dcery Vítka z Klokot, Jitka, Ludmila a Kateřina. Posledně jmenovaná se stala první abatyší. Výstavba začala v polovině 60. let 13. století u zřejmě jen o málo staršího původně farního kostela. Se založením kláštera souhlasila (snad se zpětnou platností) generální kapitula řádu roku 1269. Klášter zpočátku trpěl minimální majetkovou základnou, která se rozrůstala velmi pomalu. Roku 1329 vyhořel, obnova se protáhla snad až do roku 1351. Až tehdy byly zřejmě jeho budovy postaveny z kamene. Na počátku husitských válek byl klášter dvakrát vypálen (1422, 1424), k obnově komunity došlo zřejmě až v 80. letech 15. století zásluhou Jana Bočka ...
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn, Encykopedie českých klášterů, Libri 1997, 10.10. 2009