Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
lázně, Skalka
Lázně ve Skalce byly založeny u sirných pramenů roku 1929. Jejich využívání před rokem 1929 není doloženo. Původně zde vyvěraly prameny Julinka a Jan. Prameny Vojtěch, Karel, Svatopluk a Cyryl byly získány vrty. Určeny k léčbě pohybového ústrojí.

Lázně Skalka

Graficke pismenko Lázně Skalka leží jihovýchodně asi 6 km od Prostějova. Jedná se o malé, ale velmi ceněné zdravotnické zařízení. Založeny byly roku 1928 Vilémem Sonevendem z Prostějova. Tehdy se ještě malá obec jmenovala Strelovice. Využívají sirnatoalkalických pramenů a slouží převážně k léčbě pohybového ústrojí a revmatismu. V roce 2004 lázně prošly velkou rekonstrukcí. Zajímavostí je jistě malý lázeňský park, který se rozprostírá na místě bývalého rybníka Bařisko. Součástí lázní a minikolonády, jsou prameny Julinka, Jan, Svatopluk a Cyril. Přestože prameny vyvěrají velmi blízko sebe, každý z nich má odlišné složení. To je zcela unikátní. Minerální vody jsou ...
Ivo Rozehnal - podle www.lazneskalka.cz a infotabule v obci, 10.6. 2007