kaple Při šefru

kaple Při měrku, Baška
Drobná sakrální stavba kaple nedaleko kostela v Bašce, mezi silnicí do Pržna a Bystrým potokem. Neznámé datum založení. Jisté je, že v letech 1876-78 již stávala. Kaple je udržovaná.
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Krásnou ukázkou drobné církevní architektury je malá kaplička neznámého zasvěcení v centru obce Baška. Objekt kapličky se nachází necelých 200 m jižně od kostela sv. Václava, při levé straně silnice z Bašky do Pržna, mezi potokem Bystrý a tuto silnicí. .
Kdy přesně kaplička vznikla není známo. Je vyznačena na mapě III. Vojenského mapování z let 1876-78, na mapě II. vojenského mapování z první třetiny 19. století jí nelze mezi shlukem budov rozeznat.
Kaple je obdélným objektem s mírně ustoupeným půlkruhovým zakončením. Čelní stranu zakončenou trojúhelným štítem prolamuje půlkruhově ukončený vstupní otvor. Interiér kaple je zaklenut a vkusně upraven a udržován.