Ve vsi založena v 15. stol. za Ondřeje Řesanického z Kadova tvrz. Na počátku 18. stol. postaven barokní zámek, který byl po roce 1945 upravován.
Od jihovýchodu
© Luděk Pitter 05/2007
Graficke pismenko Obec Starý Smolivec leží při severovýchodním okraji oblasti s mnoha rybníky patřícími ke Lnářům a Blatné, na pomezí Plzeňského, Středočeského a Jihočeského kraje. Nevede přes něj v současné době žádný významný silniční tah a tak zde většinou panuje ticho a klid. Přibližně uprostřed obce stojí barokní zámek z 18. stol., ve kterém je dnes provozován hostinec.

historie

Obec Starý Smolivec byla roku 1413 připojena k řesanickému zboží a později k bezděkovskému zboží. Za Ondřeje Řesanického z Kadova zde byla postavena tvrz. Jeho dcera Zuzana se provdala za Jana Lipovského z Lipovic a jejich potomci zde sídlili téměř do konce 17. stol. Roku 1697 koupil ves Jiří Vojtěch Janovský z Janovic a připojil ji k oseleckému panství. Dnešní zámek je pokládán za barokní stavbu z počátku 18. stol. Ještě do roku 1910 si zámek

L.P. (Found K., Karel T., Jižní Plzeňsko II, Historicko-turistický průvodce č. 13, Nakladatelství českého lesa, 2000), 7.6. 2007

popis

V přízemí zámku se dodnes zachovaly valené klenby s výsečemi. Patro je plochostropé. V přízemí zámku byla mešní kaple Povýšení sv. Kříže, zaklenutá, s malbou Povýšení sv. Kříže.

tvrz přestavěná na zámek
     Plzeň-jih  (PJ)