Původní kostel byl založen asi již v 11. století a zničen byl vypálen v r.1741. Nový kostel byl postaven v pozdně barokním stylu v letech 1773 – 1778. Opravy kostela proběhly po roce 1940 a počátkem 21. století.
Kostel nanebevzetí Panny Marie
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Spojená obec Pňov – Předhradí leží 11 km severozápadně od Kolína, při silnici I/38. Kostel Nanebevzetí Panny Marie leží v severní části – Předhradí – po pravé straně při jízdě směrem do Poděbrad.
Západně od kostela, na břehu Labe, se nacházejí kurty na plážový volejbal.

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1265. Původní kostel však byl založený již asi v 11. století. Stával blíž k řece Labi. Románské zbytky tohoto kostela se zachovaly ve zdivu domů, stojících na místě bývalé fary. Některé fragmenty výzdoby z té doby jsou uloženy v lapidáriu Národního muzea v Praze. Tento kostel byl vypálen v roce 1741. Nový kostel Nanebevzetí Panny Marie byl pak postaven blíž k obci Pňov. V pozdně barokním stylu byl stavitelem

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 16.8. 2007

popis

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní obdélníkový s pravoúhlým presbytářem a s věží nad západním průčelím, které je členěno pilastry se středním rizalitem a trojúhelníkovým štítem. Okna v průčelí i na bocích stavby se šambránami a nadokenními římsami. Vnitřek kostela sklenut plackami. Fresky od V. Kramolína z roku 1778 dost poškozené. Vybavení kostela již rokokové z 80. let 18. století. Kostel obklopen hřbitovem.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 17.8. 2007