Původní románský kostel z 12. století. Goticky přestavěn ve 14. a koncem 15. století. Barokní přestavbou pak prošel v letech 1660 a 1710. Před kostelem stojí čtyřboká stupňovitá dřevěná zvonice.
Kostel sv. Štěpána v Malíně
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Malín je jedna z třinácti městských částí města Kutná Hora. Tato městská část se nachází asi 3 km severovýchodně od centra Kutné Hory při silnici č. I/2 vedoucí do Pardubic, severně od nádraží Kutná Hora.
Malín byl známý pěstováním křene, v současné době jsou již ale křenovnice zlikvidovány.

historie

Současná obec Malín stojí na původním předrománském hradišti Slavníkovců. Poslední zbytky příkopu a valu jsou dochovány u školy. Osada, která zde vznikla, byla od poloviny 14. století majetkem sedleckého kláštera. Původní románský kostel sv. Štěpána pochází ze 3. čtvrtiny 12. století. V té době spadala pod farní úřad u kostela sv. Štěpána v Malíně i tehdy vznikající Kutná Hora. Goticky byl kostel přestavěn ve 14. a koncem 15. století. Barokní

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 18.8. 2007

popis

Kostel sv. Štěpána je jednolodní obdélníková stavba s hladkým polygonálním presbytářem. Na severozápadní straně je vztyčena hranolovitá věž krytá jehlanovou střechou. Kostelní loď plochostropá. Zařízení interiéru kostela barokní z 18. století. Hlavní sloupkový, portálový oltář pochází z roku 1711. Před kostelem stojí čtyřboká stupňovitá dřevěná zvonice, krytá vysokou jehlanovou střechou. Konstrukce zvonice je posazena na podezdívce, která je