Kostel postaven ve druhé pol.14. stol. Roku 1470 vyhořel a při opravě přistavěna nová věž a byl vybaven interiér pozdně gotickým sanktuáriem Matyáše Rejska. V kostele je pohřben malíř Petr Brandl, který v Kutné Hoře zemřel r. 1735..
pohled od východu
Graficke pismenko Kostel Panny Marie Na Náměti byl postaven ve druhé pol. 14. století a tak patří k nejstarším kamenným kostelům. Některé prvky však ukazují, že asi původně pochází ještě z doby starší. Kostel v roce 1470 vyhořel a tím došlo setření mnoha znaků z období vrcholné gotiky. Po požáru byla ke kostelu přistavěna nová věž a zaklenuta byla i kostelní loď. Při opravách byl vybaven i interiér roku 1504 pozdně gotickým sanktuáriem Matyáše Rejska a vysoce hodnotnou kazatelnou Wendela Roskopfa.
V kostele je pohřben významný malíř Petr Brandl, který poslední rok života trávil v Kutné Hoře a zde roku 1735 zemřel.
Poslední rekonstrukce kostela probíhá od roku 2006 a v r. 2007 ještě pokračuje.

Kutná Hora  (KH)