Měšťanský palác pojmenovaný po vlastníkovi z konce 15. století - kutnohorském měšťanu Sankturinovi z Nedvojovic. Jeho jádro tvoří gotická věž z 13. století. Dům byl stavebně upravován v pozdní gotice a v baroku.
Graficke pismenko Gotický palác s barokní fasádou tvoří dominantu Palackého náměstí v Kutné Hoře. Jeho jádro tvoří obytná gotická věž z konce 13. století. V areálu domu se v té době nacházela i dílna, kde se hutnilo či jinak zpracovávalo stříbro. Většina dnešní stavby byla postavena koncem 15. století. Roku 1481 ho koupil dům zlatní Beneš, později s přídomkem z Trmice, který byl nucen svůj dům v důsledku finančních potíží prodat Sankturinovi z Nedvojovic. Nejcennější částí domu je prostor kaple v 2. patře věže. Autorem kamenické výzdoby byl zřejmě tehdejší nejvýznamnější kutnohorský kamenický mistr Brikcí. Na stěně je dodnes dochována freska ...
Milan Caha, 3.6. 2007