Původně renesanční stavba z r. 1616 stojící na místě obecního špitálu zničeného požárem v roce 1613.
celkový pohled na špitál z Palackého ulice
Bývalý obecní špitál stojí na ulici Palackého v sousedství renesanční zvonice u kostela sv. Jakuba Většího.
Ondřej Štěpánek, 2.6. 2007

historie

Původní starší obecní špitál roku 1613 při velkém požáru města lehl popelem, ale již roku 1616 byl na jeho místě nákladem zdejší obce, jmenovitě za purkmistrů Martina Zikmundka a Martina Slováčka, vystavěn dům nový, na což upomíná pískovcová deska z roku 1616 umístěná ve vnější fasádě domu.

popis

Původní stavba z roku 1616 byla jistě renesančního slohu, avšak později byla barokně přestavěna. Dnes je bývalý špitál nevýrazná, jednopatrová budova s obdélníkovým půdorysem, která je navíc znehodnocena proražením garážových vrat v čelní zdi. Jistou architektonickou zvláštností by mohl být objekt zakončený jakýmsi cimbuřím vyčnívající za zdí ve dvoře. Již na první pohled je patrné, že by měl bývalý špitál podstoupit větší rekonstrukci.

není známo
     Přerov  (PR)