Jednoduchá snad renesančně-barokní stavba asi z I. pol. 16.stol.Až do roku 1622 sloužil potřebám Jednoty bratrské. Roku 1626 zbořen, v letech 1668 – 1680 obnoven. Roku 1786 přestavěn na sklad soli a od roku 1923 navrácen českobratrské církvi.
celkový pohled od řeky Veličky
Graficke pismenko Kostel církve českobratrské evangelické stojí na dnešním Šromotově náměstí při pravém břehu říčky Veličky tekoucí pod historickým centrem města.
Nejjednodušší přístup k památce je od náměstí 8. května tzv. pivovarskými schody, kterými se dostanete pod městské hradby a odtud je již budova kostelíku pěkně vidět.
Ondřej Štěpánek, 2.6. 2007

historie

Původní stavba pocházela nejspíše již z I. poloviny 16. století, kdy sloužila jako modlitebna příslušníků Jednoty bratrské, které podporovala tehdejší vrchnost - páni z Pernštejna. Potřebám Českých bratří sloužil kostelík až do roku 1622. Roku 1626 byl však ze strategických důvodů zbořen. Za velkého moru v letech 1668 – 1680 nechal tehdejší majitel panství - kníže Dietrichštejn vystavět na stejném místě barokní kostelík sv. Šebestiána s

Ondřej Štěpánek podle oficiálních stránek města Hranice, 2.6. 2007

popis

Kostel církve českobratrské evangelické je jednoduchá stavba snad renesančně-barokního slohu, s vysokou střechou, obdélníkovým půdorysem a dvěma vchody prolomenými naproti sobě.