Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Lhota Rapotina, u Boskovic
Hrady.cz
Lovecký zámeček postavili Ditrichštejnové roku 1833. Od poloviny 19.st. sloužil jako hájovna. Nevelký patrový pavilón postavený v empírovém slohu je zanedbatelné historické a architektonické ceny. V současnosti je v soukromém vlastnictví.
Bývalý lovecký zámeček.
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Ves Lhota Rapotina leží 4 km jihozápadně od Boskovic. Nachází se v údolí řeky Svitavy při silnici II/374 Boskovice – Rájec-Jestřebí.
V okolí turisticky zajímavé město Boskovice, kde lze navštívit rozsáhlé zříceniny hradu Boskovice, zámek, kostel a další pamětihodnosti.
Lovecký zámeček spadající do katastru obce Lhota Rapotina najdeme v lese, asi 2 km severně od obce na samotě zvané Rovná.

popis

I když se ves Lhota Rapotina poprvé připomíná roku 1365, zámeček je mnohem mladší. Ditrichštejnové, kterým v té době patřily nedaleké Boskovice, jej nechali v vybudovat až roku 1833. Jeho původním posláním bylo lovecký zámeček, ale již po polovině 19. stol. sloužil jako hájovna. Bývalý lovecký zámeček je zanedbatelné historické a architektonické ceny. Jedná se o nevelký patrový pavilón postavený v empírovém slohu. Je obklopený zahradou. V