Moje místa 0
Kostel stojící severozápadně od zámku na vrchu Kamýk, postavený nákladem Maurice Chanovského z Dlouhé Vsi v roce 1575. V roce 1906 – 1907 vyzdoben znaky maltézských velkopřevorů.
Kopec Kamýk s kostelem
© Luděk Pitter 05/2007
Graficke pismenko Kostel sv. Michaela Archanděla se nachází severozápadně od zámku v dominantní poloze na kopci Kamýk. Dříve k němu vedla nepochybně přímá cesta od zámku, dnes je však lepší vyjet z Dožic směrem na Čížkov a kousek za Dožicemi odbočit vlevo na zpevněnou polní cestu, po které se dostanete až ke kostelu. Kostel dnes stojí jakoby na dvorku místních chalup, nikdo vás však nevyhodí a kostel lze pohodlně obejít.

historie

Kostel byl postaven nákladem Maurice (Mořice) Chanovského z Dlouhé Vsi v roce 1575. V roce 1863 byl opraven a rozšířen, v roce 1906 – 1907 znovu opraven a současně jeho interiér obohacen o znaky maltézských velkopřevorů.
    L.P. (Found K., Karel T., Jižní Plzeňsko II, Historicko-turistický průvodce č. 13, Nakladatelství českého lesa, 2000), 1.6. 2007

popis

Kostel je jednolodní s pravoúhle uzavřeným presbytářem. Sakristie na severní straně kostela má samostatný vstup ve východním průčelí. Ze sakristie vede schodiště na oratoř. Na západní straně hranolová věž. Presbytář a loď sklenuty valeně. Hlavní oltář je barokní z 1. poloviny 18. stol.