Dům byl zbudován již na přelomu 14.a 15.st. Pro kutnohorského patricije a důlního podnikatele Kroupu jej v r.1489 přestavěl mistr Brikcí. Při rekonstrukci v l.1901-02 získal dům dnešní podobu. Nachází se zde jedna z expozic Českého muzea stříbra.
Graficke pismenko V Kutné Hoře můžeme navštívit celou řadu architektonicky zajímavých objektů. Proto také byl historický střed města prohlášen městskou památkovou rezervací. Kamenný dům stojí v Radnické ulici, asi 300m severozápadně od centra města, kterým je Palackého náměstí.
K hlavním pozoruhodnostem města patří chrám sv. Barbory, Jezuitská kole, Hrádek, Vlašský dvůr a mnoho dalších. V městské části Sedlec najdeme první cisterciácký klášter v Čechách a zejména pak mohutný gotický chrám. Nedaleko můžeme navštívit bývalou hřbitovní kapli a v ní známou kostnici.

historie

Kamenný dům patří k nejkrásnějším z dochovaných pozdně gotických domů v Čechách. Dům byl zbudován již na přelomu 14. a 15. století. Z této doby pocházejí rozsáhlé sklepy i původní dispozice. V polovině 15. století patřil dům bohatým řezníkům. Pro předního kutnohorského patricije a důlního podnikatele Prokopa Kroupu jej v roce 1489 přestavěl mistr Brikcí z Vratislavi. Dům často měnil majitele, až jej v 19. století definitivně získalo město. Také

popis

Kamenný dům patří k vrcholným projevům měšťanské architektury vůbec. Honosná výzdoba průčelí a štítu vyjadřuje povýšení Prokopa Kroupy do šlechtického stavu. Vzorem pro stavbu kamenného domu byla pro stavitele Brikcího radnice ve Vratislavi, jejíž stavbu vedl. Pozoruhodné na Kamenném domě je zejména jeho průčelí. Kolem výrazného arkýře vidíme na konzolách sochy sv. Václava, Guty, Jana Křtitele, Prokopa a Ladislava. Vrcholem sochařské práce je

Kutná Hora  (KH)
    Kutná Hora