První kostel připomínán již roku 1406, ale mohl být i starší. Na jeho místě dnes novorománská stavba z roku 1873 orientovaná dlouhou osou ve směru sever - jih. Zvon ve věži ulit před rokem 1440 Hanušem Herbstem.
Graficke pismenko Kostel sv. Kunhuty v městysu Náměšť na Hané, pochází nejméně z roku 1656. Tehdy byl kolem kostela hřbitov. Zrušen byl roku 1833. V roce 1869 byl kostel ve velmi špatném stavu. Četné trhliny zdiva způsobily jeho uzavření a později stržení. Stavbu nového kostela provedl litovelský stavitel V.Crha v letech 1871 – 73. Nejvýznamějším sponzorem stavby byl tehdy hrabě Kinský, majitel zdejšího panství.

popis

Novorenesanční kostel z roku 1873. Jednolodní stavba uzavřená pětibokým presbytářem. Hranolová věž při severním průčelí.

Olomouc  (OL)
    Náměšť na Hané