Tvrz ze 2. poloviny 16. stol. se v 19. stol. stala součástí lihovaru a snad v té době byla snížena o dvě patra.
Jižní průčelí tvrze
© Luděk Pitter 05/2007
Graficke pismenko V obci Prádlo, v její střední části obtékané řekou Úslavou, severně od kostela Povýšení sv. Kříže a v místech původního klášterního dvora se od 19. stol. nachází lihovar. V areálu, který je dnes majetkem firmy STOCK Plzeň a. s., se nachází i budova bývalé tvrze založené ve 2. polovině 16. stol. Stojí při vjezdu do areálu a tak si můžete vcelku dobře prohlédnout alespoň jižní průčelí tohoto bývalého panského sídla.

historie

Ves Prádlo patřila v minulosti cisterciáckému klášteru v Pomuku. Podle některých autorů již v době, kdy zde klášter měl poplužní dvůr, tu mohlo být vybudováno opevněné sídlo. Po zániku kláštera patřil statek k zelenohorskému panství, roku 1556 Zdeňkovi ze Šternberka a od roku 1561 rodu Kokořovců z Kokořova a na Šťáhlavech. V té době zde byla za Jana Adama založena tvrz. Ten se však přidal k odbojným stavům a panství Prádlo mu bylo roku 1622

L.P. (Found K., Karel T., Jižní Plzeňsko II, Historicko-turistický průvodce č. 13, Nakladatelství českého lesa, 2000), 30.5. 2007

Plzeň-jih  (PJ)
    Prádlo