Pískovcová jeskyně Postojna (zvaná též Amerika) byla osídlena a využívána jako útočiště již lidmi v době pravěku. Je jednou z největších jeskyní Českého ráje (téměř 300 m2, výška 2,5 m). Z jeskyně s velmi úzkým vchodem vedou další chodby, které se postupně zužují, jejich celková délka je 75 m.
Postojna-vstupní otvor
Graficke pismenko Jeskyně Postojna, známá také pod názvem Amerika, se nachází v přírodní rezervaci Klokočské skály v Zeleném dole. Velmi úzký vchod vede do jedné z nejrozlehlejších jeskyní Českého ráje (16x18 m). Z jeskyně odbočují další chodby, které se postupně zužují.

Jeskyně je volně přístupná, je ale nezbytné mít s sebou baterku nebo svíčku!
30.5. 2007

turistické

Vstup do jeskyně Postojna se nachází asi 5 m po levé straně při žlutě značené turistické cestě vedoucí z Turnova na Rotštejn. Nejbižší přístup je buď neznačenou cestou z Rozumova, nebo po červené a pak po žluté z parkoviště v Klokočí.
    30.5. 2007

historie

Pískovcová jeskyně Postojna, nazývaná také Amerika, se nachází v přírodní rezervaci Klokočské skály v Zeleném dole. Jeskyně byla osídlena a využívána jako útočiště již lidmi v období pravěku. V pískovcovém masivu vzniklo velké množství větších i menších jeskynních dutin. Postojna, jeskyně s velmi úzkým vchodem (průměr 80 cm) patří k největším jeskyním Českého ráje (téměř 300 m2, výška 2,5 m). Z jeskyně vedou další chodby, které se postupně