Hrady.cz
Evangelický kostel byl postaven r. 1909 podle projektu architekta Dr. Otty Bartninga. Hřbitov u kostela byl založen r. 1911 (schválen r. 1913). Kostel slouží od r. 1948 Jednotě bratrské, do jejíhož vlastnictví byl předán r. 1959. Před stým výročím svého založení prošel kostel rekonstrukcí.
Kostel od západu
Graficke pismenko Bíle zářící osmibokou kapli najdete několik set metrů nad centrem obce Kořenov (nedaleko autobusové zastávky Kořenov – Motorest). Po nedávné rekonstrukci byl v kostele obnoven bohoslužebný provoz (v letních měsících pravidelně, v zimním období dle ohlášení) - bližší informace viz kontakt.
Milan Caha, 24.5. 2007

historie

První osídlení v této oblasti se datuje do 16. století. Osídlenci se živili lovem, dřevorubectvím, pálením dřevěného uhlí. Kolem roku 1550 se na nedaleké Jizerce usadilo několik vlašských horníků, kteří zde těžili safíry. Po bitvě na Bílé hoře se stal majitelem této části Jizerských hor Albrecht z Valdštejna. Přesto odlehlé a neobydlené končiny poskytovaly útočiště pronásledovaným protestantům. V 18. století přicházeli do zdejšího kraje němečtí

Milan Caha (doplněno redakcí dle Pavel Vítek, http://www.jednotabratrska.cz; http://www.jizerkyprovas.cz), 24.5. 2007