Tvrziště s částečně dochovaným vodním příkopem. Tvrz je poprvé připomenuta v roce 1433 jako majetek Petra Selika z Luhova. Není zřejmé, zda tvrz vystavěl církevní a nebo světský vlastník. Držiteli mohli být i klášterní maníci.
tvrziště Žďár
Vlevo rybníček - pozůstatek vodního příkopu.
Graficke pismenko Tvrziště s částečně dochovaným vodním příkopem. Nachází se v hospodářském dvoře 1,5 km východně od známého kláštera v Kladrubech. Tvrziště je situováno uprostřed hospodářského dvora na veřejně nepřístupném místě.
27.5. 2007

historie

Ves Žďár je připomenuta již v 1. třetině 13. století. Tvrz je poprvé připomenuta v roce 1433 jako majetek Petra Selika z Luhova. Není zřejmé, zda tvrz vystavěl církevní a nebo světský vlastník. Držiteli mohli být i klášterní maníci.
    III.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha, Argo 2005., 27.5. 2007

popis

21.století se dočkalo ploché jádro tvrze obklopené z jedné třetiny příkopem, který je v podstatě rybníčkem.