Moje místa 0
Mohylové pohřebiště v lese Hora patří k významným lokalitám mohylové kultury střední doby bronzové z 13. – 11. století př. Kr. Celkem zde bylo objeveno 64 mohyl různé velikosti a stáří (41 z nich bylo archeologicky prozkoumáno již v 19. století).
Pomník na zbytcích největší mohyly
Graficke pismenko První zmínky o Dobré jsou ze 14. století a jsou spojené se jmény zemanů z Dobré. Byly zde vsi s názvy Velká (Hořejší) Dobrá, Malá (Dolejší) Dobrá a Pustá Dobrá. Tyto obce byly již ve středověku majetkově spojeny. V průběhu doby patřily obce či jejich části různým majitelům. Okolí obce Velká Dobrá bylo osídleno už v pravěku. Mohylové pohřebiště v lese Hora patří k významným lokalitám mohylové kultury ze střední doby bronzové ze 13. – 11. století před naším letopočtem. Pohřbívalo se zde i v době halštatské a v raném středověku, kdy byly do stávajících mohyl zapuštěny ostatky dodatečně. Pohřby byly kostrové a žárové. První ...
Milan Caha, 17.6. 2007

popis

Pohřebiště v lese zvaném Hora má oválný tvar o rozměrech 500 x 300 metrů. Je porostlé vzrostlým převážně smrkovým lesem. Celkem se na něm našlo 64 mohyl, ne všechny však jsou dnes zřetelné. Mohyly ze střední doby bronzové mají průměr většinou 8 – 14 m, výšku 0,3 – 2 m, mohyly z mladší doby bronzové jsou menší (průměr 3 – 8 m, výška 0,43 – 2 m). Na největší mohyle byl postaven pomník připomínající archeologický výzkum.