Moje místa 0
Kámen z drobnozrnného bělošedého slepence s valounky křemene, vysoký 1,8 m, umístněný druhotně u hřbitovní zdi v Družci je považován za menhir. Kmen jeví známky opracování, je opředen řadou pověstí, jeho původ a účel však nebyl bezpečně prokázán.
Menhir Zkamenělec
Graficke pismenko Družec je obec ve středních Čechách, 7 km jihozápadně od Kladna. Rozprostírá se v nadmořské výšce 375-400 m kolem potoka Loděnice (Kačáku). Menhir Zkamenělec lze nalézt snadno - nachází se z vnější strany hřbitovní zdi u kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru obce.
Milan Caha, 17.6. 2007

historie

Kámen z drobnozrnného bělošedého slepence s valounky křemene, vysoký 1,8 m je od roku 1690 zvaný Zkamenělec. Byl vyobrazen a takto označen v anonymním církevním spise "Via Sancta" z roku 1690. Původně se nacházel přímo před kostelem, asi o 30 metrů jižněji než dnes. Farář František Klinkáček dal roku 1777 nad Zkamenělcem zhotoviti šindelovou stříšku a nápis ve 3 jazycích – česky, německy a latinsky – hlásající že "Falešně

pověsti

O kameni se traduje řada pověstí. Podle jedné z nich bratr zaklel bratra, se kterým byl znesvářený, do kamene. Po čase, pod tíhou výčitek, ho chtěl pohřbít, ale to mu kněz nechtěl na hřbitově dovolit. Proto kámen opřel alespoň ke hřbitovní zdi. Další pověst praví, že zkamenělým nešťastníkem byl pasák ovcí, který hnal stádo kolem kostela, kde se právě zpívaly pašije a naschvál práskal bičem. Za toto rouhání byl krutě potrestán.