Gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie z 1. poloviny 14. století. Kostel byl spolu s obcí vypleněn a vypálen za třicetileté války v roce 1634 Švédy. Do nynější barokní podoby byl přestavěn v letech 1688-90.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Družci
Družec je obec ve středních Čechách, 7 km jihozápadně od Kladna. Rozprostírá se v nadmořské výšce 375-400 m kolem potoka Loděnice (Kačáku).
Milan Caha, 4.6. 2007

historie

První zmínka o Družci se datuje r. 1320, kdy Zdislav z Dobré, královský zemský písař, obdržel Dobrou a Družec. Od 14. století patřila obec ke Křivoklátu. Roku 1466 ji daroval Jiří z Poděbrad Bořitovi z Martinic. Nejstarší památkou a dominantou obce kostel Nanebevzetí Panny Marie z 1. poloviny 14. století. Hned ve 14. století se stal poutním místem a obec farní vsí. Kostel byl spolu s obcí za třicetileté války (v roce 1634) vypleněn a

Kladno  (KL)
    Družec