Původně románský kostel z první třetiny 13. století, později goticky zásadně rozšířený, další přestavba barokní, se zachovalými románskými prvky. Výrazné je střídání opukových kvádrů čedičovými na vrchu věže, sdružené okénko a jižní vstupní portál.
Graficke pismenko Kostel stojí uprostřed Libčevsi hned vedle usedlosti čp. 1, kde zřejmě stála původní tvrz spjatá s kostelem. Románská část kostela pochází ze 30. let 13. století a řadí se do tzv. skupiny severozápadních Čech, jejíž kořeny jsou v chebské falci. Presbytář je pozdně gotický se sakristií na severu, při jižní straně lodi je barokní přesíňka.
iV (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 19.5. 2007

Libčeves, kostel Stětí sv. Jana Křtitele
    Kvádříkové zdivo kostela je tvořeno kvalitní opukou, těženou v okolí Hrádku u Loun (7 km jz. od Libčevsi). Hrádecká opuka byla použita i pro stavbu dalších památek v okolí, mj. i pro pozdně gotickou loď chrámu sv. Mikuláše v Lounech. Z této opuky pocházejí jak původní kvádříky, tak kvádříky použité během oprav. Na západním průčelí věže je z tmavých kvádrů sestaven berličkový kříž ( stejnoramenný kříž s krátkými kolmými břevny na konci ramen )

Jaroslav Valečka, 5.4. 2008

popis

Nejstarší – románskou – část kostela tvoří čtvercová loď s mohutnou věží na západě stavěné kvádrovou technikou z opuky. Věž je ozdobená několika čedičovými kvádry, které tvoří přerušované lemování a na západní straně věže i velký kříž. Obloučkový vlys, který zdobí zvenčí kostel je mírně poškozený. Do lodi směřují čtyři velká půlkruhová okna - dvě ze severu a dvě z jihu. Severní gotický portál byl začleněn do lodi při gotické přestavbě – původní,

iV (Anežka Merhautová: Raně středověká architektura v Čechách, Academia, Praha 1971), 19.5. 2007

Louny  (LN)