Moje místa 0
První zmínka o kostele sv. Mikuláše je z r.1317. Postupně byl přestavěn poč. 15.st. z jednolodního na trojlodní chrám. Kostelní věž, vysoká 69 m, dokončena poč.15.st. která je v majetku církve až od r. 1958, do té doby byla městským majetkem.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Město Velké Meziříčí leží na východním okraji Českomoravské vysočiny, v údolí řeky Oslavy, 20 km jižně od Žďáru nad Sázavou a 19 km severně od Třebíče. Nad městem se klane dálniční most dálnice D1 na jejím 144. km.
Centrum města je vyhlášené městskou památkovou zónou. Mezi nejvýznamnější stavby patří zámek, původně hrad z 12. století, původně gotická radnice, luteránské gymnázium, židovské synagogy, částečně zachované opevnění s hradební bránou a gotický chrám sv. Mikuláše.

historie

Již z 12. století pochází první zmínka o městu, o kostele zasvěceném sv. Mikuláši pak z roku 1317. Původně jednolodní farní kostel byl v letech 1410 – 1412 přestavěn v gotické dvoulodí. Později opět přestavěn z důvodu zaklenutí na trojlodí. Kostelní věž, vysoká 69 m, byla dokončena počátkem 15. století. Zajímavostí je, že věž nebyla v majetku církve, ale byla majetkem města. Majetkem církve se stala až roku 1958.

popis

Gotický trojlodní chrám sv. Mikuláše stojí v centru města na náměstí. Vnitřní vybavení kostela je barokní, hlavní oltář je pseudogotický z konce 19. století. Kostelní věž byla přistavěna na západní straně kostela po roce 1411. Její přízemí nebylo průchodné a do kostela se chodilo ze severní a později z jižní strany. Vchod do kostela přízemím věže byl proražen až roku 1883. Věž zřejmě sloužila kostelu jako zvonice a městu jako strážní věž. V