Probošt augustiniánské kanonie ve Šternberku Jan Josef Glätzl nechal v letech 1747-1748 na základech staršího kostela vystavět podle projektu Matyáše Wagnera farní kostel. U kostela stojí fara, vystavěná r.1746.
Výšovice - kostel sv.Vavřince
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Obec Výšovice leží 7 km jižně od Prostějova. Obec je dostupná z rychlostní silnice R46, při jízdě od Vyškova do Prostějova odbočit na výjezdu Vranovice – Kelčice a pokračovat přes Kelčice do Výšovic. Výšovicemi prochází silnice II/433 Prostějov – Němčice nad Hanou a cyklostezka Prostějov - Výšovice - Němčice nad Hanou - Mořice – Uhřice.

Kostel sv. Vavřince
    Farnost se ve Výšovicích připomíná již r. 1345, ale kolem r. 1630 zaniká. Zdejší farní kostel sv.Vavřince, je barokní stavba z l.1747-48. Plány pochází od Matyáše Wagnera. Farnost patřívala šternberským Augustinům. U kostela stojí fara (1746), socha sv.Jana Nepomuckého (1856) a kříž (1855). Největší tragédií pro obec se stal rok 1796, kdy došlo k obrovskému požáru, který spálil celou vesnici a utrpěl i kostel.

Prostějov  (PT)
    Výšovice