Barokní zámek postavený roku 1755 na místě staršího dvora z podnětu probošta Johanna Glätzela za využití projektu architekta Domenika Martinelliho. V roce 1796 upraven v empírovém stylu.
Výšovice - pohled z návsi obce

Zámek Výšovice

Graficke pismenko Zdejší zámek je barokní stavba z r.1755 s pozdějšími úpravami. Postavil jej klášter augustiánů ze Šternberka. Projekt pochází od D.Martinelliho. Roku 1769 celý vyhořel. Po zrušení kláštera r.1784, přešel zámek do vlastnictví rodiny Strouhalů. Ti jej r.1796 částečně přestavěli v empírovém slohu. Poslední majitel, malíř Richard R.Klobus, provedl r.1930 úpravu vstupního portálu a interiérů. Zámek je původně dvojkřídlý, kdy se dochovala v sále původní nástropní malba a několik rokokových kamen. K zámku navazuje zámecký park s rozlohou 1,65 ha, dnes v celkem špatném stavu. Velkou zajímavostí je jeho bývalý minerální sirovodíkový pramen. Ten je dnes ...
Ivo Rozehnal - podle www..travelatlas.cz/forza a region. tisku 05-07 a Minerální prameny v ČR / M.Janoška 2011, 9.5. 2007