Ves poprvé uvedena r. 1078, kostel r. 1417. Přestavěn pozdně goticky na přel. 15. a 16. stol., před r. 1687 přestavěn barokně do dnešní trojlodní podoby. R. 1747 postavena samostatná zvonice.
Vřesovice - kostel sv.Petra a Pavla
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Obec Vřesovice leží 6 km jižně od Prostějova. Obec je dostupná autobusem z Prostějova, autem je dosažitelná z rychlostní silnice R46 při jízdě od Vyškova 2 km východně z výjezdu Vranovice – Kelčice.
Kostel se zvonicí najdeme při jihovýchodním okraji obce při výjezdu směrem na Němčice nad Hanou.

Kostel sv. Petra a Pavla
    První písemná zmínka o Vřesovicích (původně Břesovicích), je stejně stará, jako letopočet založení Kláštera Hradisko u Olomouce – rok 1078. Tehdy byly Vřesovice klášteru darovány. Předpokládá se, že církev zde postavila kostel velice brzy. První písemná zmínka o kostele je však až z r. 1417. Jeho pozdně gotické kněžiště s klenbou vladislavské gotiky stavebné odpovídá přelomu 15. a 16. století. Traduje se, že autorem je sám mistr Matěj Rejsek z

Ivo Rozehnal - podle www.dpv.cz a soukr. archívu, 7.5. 2007