Hrady.cz
Hrad vznikl během 13. století. R. roku 1601 byl opuštěn. V letech 1698–1699 nechal pražský arcibiskup Jan Josef Breuner postavit na místě tří vykoupených měšťanských domů nový zámek. Od roku 1956 zde sídlí městské museum.
Nejvýraznější pozůstatek hradu
Graficke pismenko Zbytky hradu vybudovaného koncem 13. století (byly-li ještě nějaké) padly někdy na přelomu 19. a 20. století za oběť zakladateli tzv. „Bedřichových sadů“ Aloisi Gerstenkornovi. Dnes nepříliš okrasné sady se nacházejí pár desítek metrů od náměstí a zaujímají celou horní plochu návrší o rozměrech menšího fotbalového hřiště. Zde měl stát hrad. Pod terénní vyvýšeninou na konci areálu, která je patrně zbytkem valu, naleznete malou mohylu s pamětní deskou z roku 1912, kterou tamní okrašlovací spolek ocenil zásluhy zakladatele sadů a jeho spolupracovníků. Opodál stojí otáčivé hlediště, jehož zadní stěně by rozhodně prospěl jiný než rezavě-hnědý nátěr (k otáčivému ...
Vítězslav Kotík, 16.7. 2004

historie

K zajištění správy rozsáhlého majetku pražského biskupství při střední Lužnici dal biskup Tobiáš po r. 1279 vybudovat na ostrohu nad Vltavou a Hlivským potokem kamenný hrad. Když Vítkovec Vítek z Hluboké v r. 1289 vyplenil biskupovy vesnice v okolí Týna, vymohl si biskup Tobiáš na králi Václavu II. o rok později (1290) právo opevnit město Týn hradbami. Koncem 14. století týnské biskupské panství zahrnovalo 31 poddanských vsí. R. 1415 pražský

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003
    Hrad Týn nad Vltavou
    Na místě hradu stála pravděpodobně od počátku 11. století dřevěná tvrz, sídlo biskupského úředníka, správce zdejšího území, náležejícího pražskému biskupství. Tato tvrz – ve staročeštině „tejn“ – dala vznikajícímu městu svůj název. V blízkosti tvrze záhy vyrostla osada soustředěná kolem kostela sv. Kateřiny (dnes již neexistuje, na jeho místě kříž na Vinařického náměstí). V roce 1229 se na zdejším sídle odehrál soudní spor mezi pasovským

Martina Sudová, 8.6. 2004