Moje místa 0
Sloupová pískovcová plastika Panny Marie z r. 1861 v sedle pod Bílou horou nad Štramberkem. Ukázka krásného začlenění církevní architektury do kulturní krajiny. Spolu se vzrostlou lípou bývala a dodnes slouží jako místo odpočinku.
sedlo pod Bílou horou s plastikou Panny Marie

Pískovcová sloupová socha Panny Marie pod Bílou horou u Štramberka

Graficke pismenko V sedle mezi Bílou horou (557 m.n.m) a menším bezejmenným vrškem, do kterého je dnes z jihovýchodní strany „zakousnut“ starý lom, nachází se nad tzv. lašským Betlémem, jak je městečko Štramberk nazýváno, krásná sloupová pískovcová plastika Panny Marie. Plastika pocházející z roku 1861 je nádhernou ukázkou začlenění drobné sakrální architektury do kulturní krajiny. Spolu se vzrostlou lípou, která poskytovala v minulosti stín pod ní odpočinuvším rolníkům pracujícím na blízkých polích, je i dnes místem odpočinku a nádherných rozhledů. Odtud je nádherný výhled k jihovýchodu na celou Kopřivnici, Raškův kámen i hrad Šostýn a na západ máme jako na ...
Jan P. Štěpánek s využitím info textu u místa, 6.5. 2007