Tvrz je v Mladějově prvně připomínána r. 1358. V r. 1623 prodána Albrechtovi z Valdštejna a po jeho smrti se majitelé tvrze střídali. Po r. 1738 postupně přestavěna na zámek. Na začátku 20. stol. přestavěn pseudobarokně. Po požáru v r. 2002 zámek opraven.
Zámek v Mladějově
© Pavel Vítek 05/2007
Graficke pismenko Obec Mladějov se nachází 5 km severovýchodně od Sobotky. Leží na silnici II/281 Sobotka – Újezd pod Troskami.
Mladějov leží v Chráněné krajinné oblasti Český ráj, 6 km severně se vypínají Trosky, 5 km východně se rozprostírá skalní město Prachovské skály. Obec je dostupná buď autobusy z Jičína nebo železnicí, obec leží na železniční trati 064 Mladá Boleslav – Libuň.
Zámek se vypíná na severním návrší obce a je po požáru, který zámek postihl v roce 2002, krásně opraven. Je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.

historie

Původní tvrz je v Mladějově připomínána roku 1358, v tomto roce jsou doloženi místní vladykové, první z nich jménem Kundrát z Mladějova. Před rokem 1533 byla tvrz součástí velišského panství Trčků. R. 1603 koupil mladějovský statek Trčkův úředník Hynek Kozlovský z Kozlova. R. 1623 byla tvrz prodána Albrechtovi z Valdštejna a vedena jako součást panství Kost. Po zavraždění Albrechta z Valdštejna se majitelé tvrze střídali. Až r. 1738 obnovila

popis

Středověká tvrz měla zřejmě půdorys 20 x 10 metrů se zdivem 95 cm silným. Základy původní tvrze jsou dnes patrné v severozápadní části současného zámečku. Dochoval se z ní valený strop se vstupním půlkruhovým portálem a část zdiva v přízemí. Ještě počátkem 18. století byla v podobě původní středověké tvrze. Až v první polovině 18. stol. začala její přestavba. Nejprve byly po roce 1738 přistavěny východní a jižní trakt a zaklenuto přízemí. Před

tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)